12

Continuarea lucrarii

𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖𝗲𝗿𝗻𝗮𝘃𝗼𝗱𝗮
Lucrările se desfășoară conform graficului, nu au apărut probleme care să nu fi poată fi rezolvate în termenul asumat. Au fost decopertate toate straturile de asfalt, s-au efectuat hidro-demolarea și curățarea stratului neconform din betonul de pantă, s-a refăcut armătura acolo unde era deteriorată, a fost refăcut betonul de pantă, iar acum se realizează hidroizolația și montarea parapetului podului. S-au efectuat sablarea și protejarea prin straturi succesive de vopsea ale elementelor metalice ale podului.
𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗿𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗕𝗼𝗿𝗰𝗲𝗮 (𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗙𝗲𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶)
S-a efectuat decopertarea tuturor straturilor de asfalt, s-au realizat hidro-demolarea și îndepărtarea stratului neconform din betonul de pantă, se reface armătura acolo unde este deteriorată. Au început sablarea și protejarea prin straturi succesive de vopsea ale elementelor metalice ale podului.
În urma lucrărilor realizate de către antreprenor la suprastructura podului peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2, la km 149+680, întrucât starea structurii nu era satisfăcătoare, a fost cerută o expertiză tehnică. Aceasta a fost realizată de Conf. Univ. Dr. Ing. Corina Chiotan și de Dr. Ing. Mihai Predescu. Expertiza arată că betoanele plăcilor de rigidizare ale grinzilor sunt degradate în proporție de 75%, fapt ce nu se putea determina la momentul întocmirii proiectului tehnic de execuție: există crăpături în carotele extrase. S-a ajuns la concluzia că sunt necesare lucrări suplimentare de demolări și refaceri betoane, la suprastructura podului, pe o suprafață de aproximativ 70 m².
Astfel, există posibilitatea prelungirii perioadei de restricții, însă fără a afecta sezonul estival. De aceea, i-am cerut antreprenorului să mobilizeze echipe suplimentare, cu program prelungit de lucru, chiar și pe timp de noapte. Ne dorim ca perioada de execuție să fie scurtată la maximum, dar calitatea lucrărilor să nu scadă, acestea să fie executate cu respectarea tuturor proceselor tehnologice și asigurarea siguranței participanților la trafic. Pentru a scurta cât se poate de mult timpul de execuție, se vor folosi betoane speciale și fibre de carbon (bandă de carbon).
Notă!
Procedura de hidrodemolare folosește o presiune de 2600-2800 bari.
📌 Podul peste Dunăre de la Cernavodă este un pod combinat de cale ferată și șosea, care traversează Dunărea. Podul peste brațul Borcea este un pod combinat de cale ferată și șosea, de tip constructiv (grinzi cu zăbrele și viaducte de acces), care traversează brațul Borcea al fluviului Dunărea și, împreună cu podul similar de la Cernavoda, conectează orașul București de Portul Constanța, unind Dobrogea de Muntenia prin Autostrada A2.
❗️️️Este prima reabilitare a podurilor de peste Dunăre, de când au fost construite: de 34 de ani podul de la Cernavodă, de 35 de ani podul de la Fetești.

Distribuie acest articol